Een groen hart, gevoel voor humor, eigenzinnigheid en een open geest; zomaar een aantal zaken waarover een ambtenaar moet beschikken. Dat denken wij tenminste. Afgelopen vrijdag deelden we deze gedachten met Willem en Karin van het netwerk Van Vieren en zij leken zich daar goed in te kunnen vinden.
Ze waren naar Breda gereisd om ons te ontmoeten en te ontdekken wat BRAM zo anders maakt. Aan het eind concludeerden ze dat we een aardig bijzondere groep zijn. Wat maakt ons zo anders? Volgens Willem en Karin verschillen we van de gemiddelde medewerker bij de overheid door onder andere onze naar buiten gerichte blik. Maar vooral ook doordat we er niet voor schromen onze persoonlijke invulling te geven aan het werk wat we doen. Werk moet voor ons leuk zijn en leuk wordt het als we onszelf kunnen zijn.
Denkbeeldige kaders
Maar in hoeverre kunnen we onszelf zijn in ons werk? Als ambtenaar lijk je vaak te moeten uitvoeren wat door de politiek bedacht is. Als een wethouder of gedeputeerde iets wilt dan proberen wij dat te realiseren. Mits hij/zij uiteraard mandaat of instemming van de volksvertegenwoordiging heeft. Toen ik tussen 2014 en 2016 een overheidstraineeprogramma volgde werd mij nog geleerd dat daarom de gemeenteraad uiteindelijk de baas is. Tenminste, zo was het zeker in het verleden.
Tijden lijken te veranderen. Politici zijn tegenwoordig minder snel geneigd een koers te varen die tegen de wens van een extern betrokkene in gaat: oftewel ‘de burger’ wordt steeds mondiger, schrijven de trendanalisten. De legitimiteit van onze volksvertegenwoordiging staat immers ter discussie en dus toetsen we beleid en projectplannen bij andere partijen. Steeds vaker krijgen we als ambtenaar zelfs ook andere ‘opdrachtgevers’. We werken dan bijvoorbeeld in projectteams die aangestuurd worden door een stuurgroep bestaande uit zowel mensen uit het bedrijfsleven en de overheid. Zo is uiteindelijk niet iedere ambtenaar even strikt gebonden aan ideeën die binnen de politiek of ambtelijke organisatie leven. Bovendien kun je met een vrije interpretatie van een opdracht vaak op zoek naar oplossingsrichtingen waar je opdrachtgever in eerste instantie niet aan dacht.
Gelukkig krijgen wij als Brammers voldoende vrijheid om de rollen te zoeken waarin we ons het prettigst voelen. Zo belanden wij vaak midden in het speelveld van overheid, ondernemers, onderzoekers en omgevingspartijen. We motiveren ons handelen daarom niet alleen meer vanuit legitimiteit, maar ook vanuit betrokkenheid, rendement en kennisdeling. Zo bewegen we samen vooruit.
Zie hieronder de samenvatting van ons beeld van de nieuwe ambtenaar:
Overigens is een momentje stilstand soms ook niet verkeerd. Vandaar dat we vrijdag tijdens onze ontwikkeldag in de ochtend ook een les yoga volgden. In de foto hierboven het resultaat. 😉 #GoEasyOrGoHome
Geef een reactie